От 04.09.2017 г. стартира вторият за СУ „Свети Климент Охридски“, а и за община Дългопол международен училищен проектс номер на договор 2017-1-DE03-ka219-035614_2.

Училището ни е едно от 160-те училища в България, които през 2017 ще започнат работа по проекти на програмата Еразъм + КД2 –проектисамомежду училища.
Темата на проекта е „Равенство между половете -да разнищим проблема“, тема, станала популярна за Евросъюза през последните няколко години.
Партньори сме с училища от 4 държави –Германия/гр.Карлсруе/, Великобритания /гр.Лондон/, Франция /гр. Страсбург/ и Швеция /гр. Вилхелмина/. Координатор на целия проект отново е Европейско училище на Карлсруе, представлявано от Инес Ладехоф. Това е вторият проект, по който ще работим с госпожа Ладехоф, при това училището ни е единственото, поканено отново за партньор.
Спечелването на финансиране по Еразъм + е голям успех както за училището, така и за всички партньори, тъй като зад проектната идея стоят дълги часове труд, размяна на десетки имейли, проучвания на нагласите и много версии на формуляра. Но усилената работа тепърва предстои.
Финансовата подкрепа за СУ „Свети Климент Охридски“ възлиза на 25980 Евро. Проектът е двугодишен и трябва да приключи през септември 2019г. с одобряване на финалния отчет пред ЦРЧР. В този период ще бъдат реализирани 3 мобилности с ученици: в Германия, Англия и Франция. Ще се състоят две транснационални срещи на учители -първата в Швеция на 25 октомври тази година, автората вБългария през октомври2018 г.
Екип по проекта са учителите по чуждоезиково обучение -Евгения Русева/координатор/, Стилияна Атанасова-Петрова и Даниела Тодорова. Предстои да бъде сформиран проектен клуб „Чуйте нашите гласове отново“, в който ще бъдат поканени всички, желаещи да работят в партньорство с ученици от други европейски държави. Те ще разглеждат темата, създавайки различни проектни продукти, като статии за проектния вестник и уебсайт, ще организират кампании, ще правят проучвания и презентации по темата равенство между половете, ще участват в общи проектни дейности със своите връстници. Това ще им помогне да развият творческото си мислене, да усъвършенстват езиковите си умения, да придобият самочувствие на европейски граждани и да учат, забавлявайки се. Клубът ще се събира в определен ден от седмицата, ще се работи и онлайн. Резултатите от проектните дейности ще бъдат оповестявани публично, както и условията за мобилност и подбор на учениците, които ще участват в тях.
Критериите за подбор ще бъдат безкомпромисни: езикова подготовка, комуникативни умения и най-вече активност в клубните дейности. Първата клубна среща ще се състои на 03.10.2017 г., като са поканени всички ученици, желаещи да се включат в проектните дейности. Участието в клуба не гарантира пътуване в чужбина, тъй броят на участниците е регламентиран /общо 22/, но работата съссигурност ще допринесе за развитието им катомлади европейци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *